"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Operatiuni de incasari si plati in numerar - PLAFOANE SI INTERZICERI image

"INCASARILE SI PLATILE IN NUMERAR LIMITATE INCEPIND CU 11.11.2023 ". 

Prin OG 98/2023 guvernul a renuntat la majoritatea modificarilor legate de numerar dar nu la toate insa tot este greu de aplicat sau dificil in anumite situatii . 

ATENTIE : 
1. "NU AVETI VOIE SA SCOATETI BANI DIN CONTUL FIRMEI "
Nu este interzis direct sau expres prin lege insa prin circuitul contabil al numerarului la retragerea din banca ( din contul firmei ) se presupune ca trebuie aducerea numerarului in caserie si de aici nu aveti voi sa retrageti pt plati diverse decit 1000 de lei / zi sau plati de furnizori in limita a 5000 lei / persoana / operatiune si maxim 10000 lei / zi / toate operatiunile, plata salariilor ( maxim 2 zile se tin banii in caserie daca depaseste soldul maxim de 50000 lei ) , plata catre buget sau se duc din nou banii in banca restu de operatiuni sunt interzise .
 Solutia : 
Se transfera cu Op ( ordind e plata ) din contul firmei in contul administratorului si de aici se retrag . 

2. " NU AVETI VOIE SA CREDITATI FIRMA CU NUMERAR PRIN CASERIE CI DOAR PRIN BANCA "
Solutia agreata :
1. Administratorul imprumuta prin transfer cu ordin de plata in contul firmei suma care este necesara si din contul firmei se fac platile pentru facturi ce trebuie achitate urmind ca atunci cind firma are bani sa restituie imprumutul insa daca se alimenteaza casa prin retragerea de numerar trebuie mai multa grija iar riscurile cresc .
Cind exista bani in majoritatea cazurilor adm va face plati( care nu au legatura cu firma sau care nu ar trebui facute in acea forma ) din diverse motive iar caseria ramane descoperita adica fara bani ceea ce poate duce in eventualitatea unui control la amenzi si confiscarea banilor in anumite situatii .
 Atentie : Banii firmei nu sunt banii dumneavoastra sau cel putin initial doar dupa plata impozitului pe dividende pot  devini veniturile dumneavoastra .  
Nota : Vor exista situatii cind administratorii vor fi intrebati de unde au avut bani si trebuie probat cu documente " iar daca exista un lant de documente vor fi verificate veniturile tuturor persoanelor implicate in lant " .
 
Solutie momentan teoretica , nu este agreata de o parte din practicieni :
2. Administatorul plateste facturile firmei cu numerar dar respectind plafoanele si limitele impuse firmelor apoi justifica banii prin intocmirea unui OD ( Ordin de deplasare ) urmand ca firma sa ii restituie creditarea indirecta prin OP din contul firmei .
In acest caz presupunem ca nu avem posibilitatea sa ajungem la un bancombat pentru a ridica numerar sau firma nu are bani in cont iar platile trebuie facute cu numerar ( din diverse motive ) sau cu op din contul asociatului sau administratorului si atunci aceasta e o varianta de compromis .
Nota : In lege nu este specificata aceata sa ii zicem situatie de aceea va rog sa o folositi doar ca solutie extrema si cit mai rar posibil pina la noi clarificari . 

Detaliem :

 art 1. Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocierile si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii: 

a) incasari in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana ;Nu exista limita de persoane , pot fi "n" .

b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, de la persoanele care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;

c) plati in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar ( odin de plata prin banca).

2.Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 si persoane fizice, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alineatul anterior adica plafon de 10000 lei .

Aceste prevederi nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.

3. Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat cele realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de B.N.R., sau autorizate in alt stat membru U.E. si notificate catre B.N.R., efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.

Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.

4. Se introduc noi prevederi conform carora:

a) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015 nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. 
Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de 2 zile lucratoare.
Atentie : Acum si persoanele fizice autorizate indiferent ca sunt PFA sau II sau alta forma individuala trebuie sa stie ce bani au in  caserie iar daca au depasit plafonul trebuie sa duca banii in banca .

b) Se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.


Forma initiala - " cu care a fost speriat ursu :)) " 

Plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora din 11 noiembrie, de principiu, cu 80%, potrivit Legii privind reforma fiscală, publicată vineri 27.10.2023 în Monitor .

 Legea nr. 296/2023 prevede și modificarea regulilor ce trebuie respectate de firme atunci când fac diverse tranzacții ( comercializeaza servicii sau bunuri ) , si se stabilite prin Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.
În ceea ce privește modificările aduse Legii 70/2015 , termenul de intrare în vigoare este 11 noiembrie 2023. 

Potrivit acestei legi, Legea 70/2015 , sunt vizate de limitări operațiunile de încasări și plăți efectuate de:

persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

Cum se vor reduce incasarile si plățile în numerar : 

  • Încasările de la persoanele de mai sus ( persoanele care desfasoara activ de bussines )  în limita a 1.000 de lei/persoana . 
    În cazul încasărilor de la persoane juridice se va impune un plafon zilnic de 1.000 de lei/persoana.
Nu vei putea emite o chitanță care să depășească 1.000 de lei. 
Dacă suma este mai mare, diferența trebuie achitată "ALTFEL" decât cash. 
Până acum plafonul era de 5.000 de lei/persoana . 

  • Plățile către persoane juridice în limita a 1.000 de lei/persoana, dar nu mai mult de 2.000 de lei/zi .
    În cazul plăților către persoane juridice, plafonul zilnic va fi de maxim 1.000 de lei/operatiune, dar nu mai mult de 2.000 de lei/zi
Până acum era 5.000 de lei/operatiune și maxim 10.000 de lei/zi.
O firmă nu va putea plăti mai mult de 2.000 de lei în numerar/zi.

  • Incasări sau plati efectuate de către magazinele de tipul cash and carry de la categoriile de mai sus - în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (acum, plafonul e de 10.000 de lei);

  • Plăți către persoanele din categoriile de mai sus - în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/ zi (acum, plafoanele sunt 5.000 lei/ persoană, respectiv 10.000 lei/ zi);

  • plăți din avansuri spre decontare - în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare (acum, plafonul e de 5.000 de lei).

  • Încasările și plățile în numerar în relația cu persoanele fizice nu vor putea depăși:
    – 5.000 de lei către/de la o persoana până la data de 31 decembrie 2024;
    – 2.500 de lei către/de la o persoana începând cu data de 1 ianuarie 2025.

 Nu exista plafon pentru total pe zi pentru toate incasarile de la persoane fizice ci doar pe operatiuni catre si de la o persoana fizica . 


  • Aceste plafoane sunt valabile fie că este vorba de o plată în numerar pentru contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări , se restituie un împrumut etc . În prezent, plafonul era de 5000 de lei / operatiune dar nu mai mult de 10.000 de lei/ zi pe toate operatiunile .
 
  • Sumele în numerar aflate în casierie la sfârșitul fiecărei zile nu pot depăși 50.000 de lei
    O prevedere nouă este că suma care se află la sfîrșitul zilei în numerar în casierie nu poate depăși 50.000 de lei. În caz contrar, se va depune în conturile bancare în termen de 2 zile lucrătoare.

Noua lege "INTERZICE :

  • "INCASARILE" fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (acum e 5.000 de lei) și, respectiv, de 2.000 lei (acum e 10.000 de lei), în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

  • "PLATILE" fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (acum e 5.000 de lei) și, respectiv, de 2.000 lei (acum e 10.000), către magazinele de tipul cash and carry. Toate categoriile amintite mai sus vor putea achita facturile cu valori care depășesc plafonul  , suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar .