"LUCREAZA CU NOI si NU AI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" pt: 1. Trimiterea catre anaf a declaratiilor fiscale online .Activeaza serviciul si beneficiaza de pret de 5lei/declaratia transmisa pt ab-12 luni+90zile gratuite. 2. Gestionarea SPV ( Spatiul Privat Virtual-ANAF ) si transferarea tuturor documentelor emise catre mailul prestabilit in timp real .Pret de la 10LEI/luna valabil pt ab 12 luni+90zile gratuite. "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Cand devine o activitate(o afacere) platitoare de TVA ? image
O activitate economica poate sa fie desfasurata  de :

1. o persoana fizica ( CNP ) cind realizeaza operațiunile au caracter de continuitate .

2. o persoana fizica autorizata , Intreprindere Individuala etc - o forma individuala ( CUI ).

3. persoane juridice ( CUI )


1. O persoana fizica ( CNP ) poate sa treaca la activitate impozabila fara sa vrea ( din nestiinta ) daca realizeaza operațiunile au caracter de continuitate dar mai mult poate sa devina si platitoare de tva .
    In cele mai multe cazuri persoana fizica identificata cu CNP devine platitoare de tva retroactiv in urma sesizarii organului fiscal datorita faptul ca a realizat operatiuni care au caracter de continuitate si se realizeaza prin decizie de impunere daca suspiciunea organului se adevereste .
   In practica organul fiscal se sesizeaza atunci cind este sigur (realizeaza actiune documentara in prealabil ) ca persoana fizica a realizat operațiunile au caracter de continuitate si sunt rare cazurile cind persoana fizica a reusit sa demonstreze ca nu este asa .  

2.si 3. Atat persoanele fizice autorizate , Intreprinderile Individuale etc - o forma individuala identificate cu CUI cit si persoane juridice care la rindul lor sunt identificate cu CUI pot sa devina platitoare de tva in mai multe situatii :

  • prin optine si in acest caz trebuie sa depuna formularul 700 online in luna x ca sa intre platitoare de tva cu data de 01  a lunii urmatoare . Atentie : Trebuie luat in calcul faptul ca organul fiscal are nevoie de timp pt a parcurge procedura de emitere a codului de tva iar depunerea actelor ar trebuie sa fie facuta cu cel putin 3 zile lucratoare inainte ultima zi lucratoare a lunii . Exceptie fac reinregistrarile de tva cind se reintra platitori de tva cu ziua semnarii decizie si ridicarii codului de tva 
       ATENTIE ! : Nu va lasati pacaliti si sa credeti ca daca o firma pierde codul de tva prin anulare devine firma neplatitoare . Firmele care pierd codul de tva din mai multe cauze au obligatia de a colecta tva ul de la vinzari si nu au dreptul sa deduca tva ul de la achizitii .

  • prin depasirea plafonului de 10000 euro pentru achizitia unor bunuri intracomunitare . 

  • prin optiune pt al doilea cod de tva ( se eliberaza al doilea cui ) destinat doar achizitiilor intracomunitare ( "NU se UTILIZEAZA pentru SERVICII intracomunitare ") iar codul fiscal (cui pt RO ) emis la infiintare ramane deplatitor . Pentru achizitiile de bunuri intracomuitare daca partenerul este platitor de tva se aplica taxare inversa ( tva zero ) , adica nu se plateste tva in Germania insa se calculeaza tva cu cota din Ro de la momentul respectiv . Se intocmeste declaratia 301 si se plateste tva -ul pina la 25 ale lunii urmatoare . 

  • prin depasirea plafonului de 300000 lei .  Conform articolului 310 din Codul Fiscal, o firma devine platitoare de TVA in momentul in care cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 300.000 de lei. Cand mentionam „cifra de afaceri”, ne referim la valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuata de persoana impozabila, pe parcursul unui an calendaristic.