"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Ce se intampla daca o persoana fizica isi ignora total obligațiile fiscale image
Printre cazurile interesante prezentate într-un raport recent al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se numără și cel al unei persoane fizice care obținea venituri independente, dar care nu le-a declarat și n-a plătit taxele aferente timp de mai mulți ani.

Speța este inclusă în raportul ANAF cu controalele fiscale terminate în mai 2023. Conform autorităților, cazul a fost descoperit în urma unei verificări documentare ce a vizat perioada 2018 - 2022.

Persoana respectivă și-a ignorat total obligațiile fiscale pe care le avea, astfel că inspectorii ANAF au făcut impuneri suplimentare atât pentru impozitul pe venit și contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS), cât și pentru TVA.

In perioada 2018 - 2021, contribuabilul n-a depus declarația unică și n-a plătit nici impozit pe venit, nici CAS și CASS, astfel că acestea au fost calculate retroactiv de inspectori.

Totodată, analizând extrasele de cont din care reieșeau veniturile încasate de persoana controlată, inspectorii au descoperit că aceasta a depășit în martie 2018 plafonul de scutire de TVA. Prin urmare, taxa a fost calculată retroactiv de inspectori începând cu luna mai 2018.

Atunci când fac impuneri suplimentare, inspectorii calculează și obligații accesorii la obligațiile principale, care, în cazuri precum cel de mai sus, pot ajunge la sume considerabile.

Conform Codului fiscal, persoanele fizice care obțin venituri independente trebuie să depună anual declarația unică (formularul 212), să declare veniturile și să achite impozit pe venit și, după caz, CAS și CASS. În același timp, dacă se îndeplinesc condițiile pentru plata TVA, persoanele fizice trebuie să devină plătitori ai taxei.