"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

De cind trebuie sa alegi care din firmele tale ramane la micro  image
Îndeplinirea condiției privind numărul de microfirme deținute se verifică la 31 decembrie 2023 si nu la 31 martie 2024 . 

Modificările implementate la impozitul micro pe final de 2023, cu aplicabilitate din 2024, au venit și cu unele interpretări greșite în practică.

De exemplu, îndeplinirea condiției privind numărul de microîntreprinderi deținute se verifică la data de 31 decembrie 2023 si nu la data de 31 martie 2024, așa cum au interpretat unii contribuabili.

Cu alte cuvinte, nu se mai poate face nimic, în primele trei luni ale anului curent, pentru a împiedica trecerea anumitor firme la impozit pe profit.

Conform OUG 115/2023, din 2024, o persoană mai poate deține o singură microîntreprindere . Dacă sunt deținute mai multe firme plătitoare de impozit micro, până la 31 martie 2024 trebuie decis care rămâne la acest regim și care trec la impozit pe profit.

„În ordonanța de urgență se face precizarea că cei ce dețin mai multe micro trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului următor care dintre ele rămâne la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.

Textul de lege spune ca «trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului viitor» asta nu înseamnă că la acea dată se vor verifica condițiile micro pentru anul 2024. Ci, mai degrabă, înseamnă că condițiile se vor verifica toate, ca până acum, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmând ca până la data de 31 martie a anului următor să se modifice vectorul fiscal la Fisc. .