"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

In ce conditii se pot obtine venituri daca se primeste indemnizatia de crestere a copilului  image
Dreptul la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului potrivit art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si indemnizatia lunara se acorda persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite venituri supuse impozitului.

Obtinerea de investitii cum sunt calificate dividendele de catre prevederile Codului fiscal nu afecteaza indemnizatia de crestere a copilului , intelesul OUG 111/2010 care spune ca in scopul acordarii dreptului la concediu pentru cresterea copilului si la indemnizatia lunara, veniturile supuse impozitului cuprind venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura .

In concluzie, realizarea de venituri din dividende nu va suspenda dreptul la concediu pentru cresterea copilului si la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, persoana putand avea calitatea de asociat intr-o societate fara a ii fi influentat dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului.

Trebuie sa avem in vedere de asemenea , ca potrivit art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010, dreptul la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului (din cele enumerate mai sus) si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Exceptie de la prevederile art. 16 alin. (2) lit. i), alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;

b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 (5 x 2,5 x 500 lei = 6250 lei). Precizam ca majorarea plafonului de la 3 la 5 indemnizatii minime s-a realizat prin Legea 89/2019.

Totodata, asa cum se prevede si la art. 9 1 din din HG 52/2011, in perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita va putea realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul plafonului prevazut de art. 16 alin. (3) lit. c) din OUG 111/2010, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.

Asadar, in situatia in care activitatea in baza careia a fost stabilita indemnizatia este suspendata (contractul individual de munca suspendat care a stat la baza stabilirii indemnizatiei), persoana va putea realiza venituri supuse impozitului pe venit prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu fara a ii fi suspendata indemnizatia doar daca nivelul acestor venituri este de maximum de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei in decursul unui an calendaristic.