"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Ce este codul de tva intracomunitar si cum se poate obtine image
Totul despre codul de TVA intracomunitar : ce este, cum se obține, cum îl folosești .

Companiile neplătitoare de TVA nu ar putea colabora cu alte firme internaționale daca nu ar putea obtine codul de TVA intracomunitar , ceea ce s-ar traduce drept un băț în roate pentru evoluția pe termen lung a afacerii.



Ce este codul de TVA intracomunitar?

Codul de TVA intracomunitar este un număr de identificare individual ( un al cui ) ce le permite firmelor neplătitoare de TVA, fie ele PFA sau SRL, să facă tranzacții cu alte companii internaționale de pe teritoriul Uniunii Europene.

În România, o firmă devine plătitoare de TVA în momentul depășirii pragului de venituri de 300.000 lei într-un an fiscal .
Dacă ai o firmă, însă aceasta este neplatitoare de tva , atunci vei avea nevoie de un cod de TVA intracomunitar pentru a face tranzacții cu alte companii din străinătate.
De reținut este faptul că, deși ai obținut acest cod, pe care îl utilizezi pentru tranzacțiile cu alți agenți economici din spațiul comunitar, firma ta va rămâne în continuare neplătitoare de TVA pentru operațiunile efectuate pe teritoriul țării.

Practic ,se cumpara din EU marfuri sau servicii fara tva ( popular se spune cu tva zero ) apoi pe baza declaratiei 301 se plateste tva ul in tara aferent acestor bunuri sau servicii iar facturarea acestora pe piata din ROMANIA se face fara tva cu conditia a nu se depasi plafonul de 300000 lei . 

In momentul in care a fost depasit plafonul si firma  devine platitoare de tva al doilea cod de tva nu isi mai are utilitatea si se cere anularea lui . 

Când ai nevoie de codul de TVA intracomunitar?

Codul de TVA intracomunitar este necesar doar dacă ești o persoană impozabilă , însă nu ești înregistrată sau obligată să te înregistrezi ca plătitor de TVA și vrei să întreprinzi una din următoarele acțiuni:

  • Cumperi bunuri de la firme din Uniunea Europeană a căror valoare depășește 10.000 de euro;
  • Cumperi servicii si bunuri de la o altă persoană impozabilă care are sediul într-o țară de pe teritoriul Comunității Europene, indiferent de plafonul financiar. 
Indiferent de opțiunea aleasă, fără un cod de TVA intracomunitar, procesul de achizitie ar fi imposibil pentru ca partenerul nu ar dori sa lucreze cu firma dumneavoastra acesta ne fiind gasita in registru intracomunitar al platitorilor de tva .

Înainte de a demara vreo colaborare cu o companie din UE, este esențial să înțelegi cum folosești acest cod de TVA, astfel încât cadrul legal să fie respectat si sa se evite eventualele amenzi sau intarzieri .

Cum folosești codul de TVA intracomunitar?

După ce ai decis  că ai nevoie de codul de TVA intracomunitar pentru a cumpăra produse sau servicii de la o firmă străină din UE  , mai rămâne doar să înțelegi și cum folosești acest cod.

Iată care sunt etapele unei tranzacții intracomunitare:
  1. Aplici pentru un cod de TVA intracomunitar înainte de a efectua achiziția, mai ales dacă știi că în anul calendaristic respectiv, plafonul de 10.000 euro va fi depășit; 
      Se completeaza formularul 700 la poz 1.23.1 " Inregistrarea in scopuri de TVA in cazul altor persoane , conform art. 317 din Codul fiscal " , apoi se alegeuna din optiunile de la 1 - 7 . 
  1. Comunici codul către furnizor, iar acesta va fi obligat să scrie codul respectiv pe factură;
  2. La primirea facturii, tu, în calitate de beneficiar al bunurilor sau serviciilor, vei plăti TVA-ul aferent din țara unde ai sediul companiei. De exemplu, dacă ai sediul în România, atunci TVA-ul plătit va fi de 19%; 
În ce țări se aplică regulile TVA-ului intracomunitar?

Pentru un răspuns simplu și concis, am spune că se aplică în toate țările din Uniunea Europeană, însă există câteva excepții.

Locații precum Insulele Canare din Spania, Insulele Feroe din Danemarca, dar și anumite teritorii offshore din Franța și Olanda nu se supun acestor reguli ale TVA-ului intracomunitar.
De asemenea, în urma Brexitului, Marea Britanie nu se mai supune directivelor UE de TVA, iar Irlanda de Nord este tratată ca un teritoriu UE în ceea ce privește TVA-ul pentru mărfuri, accizele și taxele vamale.

Cum se obține un cod de TVA intracomunitar ?

Pentru a obține codul de TVA intracomunitar, administratorul firmei sau o persoană împuternicită prin procură trebuie să depună la sediul ANAF online formularul 700 prin care se solicita emiterea codului de tva intracomunitar .

Documentele de care ai nevoie pentru a obține codul de TVA intracomunitar:

  • Declarația 700 ;
  • Copie după certificatul de înregistrare a firmei (CUI-ul firmei);
  • Copie după buletinul administratorului firmei;
  • În anumite situații se poate solicita și depunerea ultimei balanțe sau a unui memoriu justificativ.
După depunerea acestor documente, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare va fi eliberat în termen de câteva zile lucrătoare și îl poate ridica administratorul firmei direct de la sediul ANAF.

Cum verifici codul TVA intracomunitar sau codul de tva normal ?

Colaborarea cu o companie străină se poate transforma într-o adevărată aventură, mai ales dacă este o firmă mai puțin cunoscută, despre care n-ai certitudinea că își respectă înțelegerile contractuale și își plătește taxele. De aceea, înainte de a bate palma și a încheia o colaborare, este necesar să-ți faci propriul tău research, inclusiv la capitolul TVA intracomunitar și nu numai.

Valabilitatea unui cod de TVA depinde de:
  • Condițiile în care o companie este scutită de plata TVA-ului;
  • Depistarea unei fraude a TVA-ului;
  • Aplicarea schemei marjei de TVA.
Astfel, pentru că TVA-ul poate fi un indicator al fraudei sau al unei companii fantomă, cel mai bine este să verifici codul de TVA înainte de a semna orice tip de contract cu o firmă.

Pentru a verifica validitatea codului de TVA a unei firme, tot ce trebuie să faci este să accesezi website-ul Comisiei Europene, la secțiunea Uniunii fiscale și vamale, iar mai apoi la subcategoria VIES (VAT Information Exchange System). Nu doar că îți ia doar câteva minute să verifici, ci este o etapă importantă, ce te va scuti de posibile inconveniente în viitor, precum colaborarea cu o firmă ilegală sau colaboratori neserioși, care nu-ți mai plătesc serviciile.

De asemenea, când faci această verificare trebuie să ai în vedere că anumite țări, precum Germania, au două coduri de TVA: unul local și altul intracomunitar. De aceea, atunci când facturezi este important să introduci codul intracomunitar și nu pe cel local al companiei respective. În caz contrar, va trebui să plătești TVA-ul local al țării respective și nu pe cel din țara ta, ceea ce s-ar traduce printr-o pierde.

Ce faci când un cod TVA intracomunitar este invalid?

Există situații în care, deși codul de TVA intracomunitar a fost înregistrat cu succes, atunci când îl cauți pe website-ul oficial al Comisiei Europene apare ca fiind invalid. Dacă ai primit certificatul de la ANAF, iar din punct de vedere legal nu există nicio problemă, înseamnă că este vorba de o eroare tehnică. În astfel de situații este recomandat să aștepți măcar o zi până eventualele erori ale site-ului sunt rezolvate. În caz contrar, dacă problema persistă, iar codul tău de TVA apare în continuare ca invalid, contactează direct ANAF-ul cât mai rapid posibil.
Pe de altă parte, atunci când verifici codul de TVA intracomunitar al unui client, iar verdictul final este „invalid”, situația stă ușor diferit. Chiar dacă nu ești tu cel responsabil cu remedierea situației, îi poți veni în ajutor clientului tău.

Un prim pas este să îl anunți care este statusul codului, pentru a verifica dacă nu este cumva o greșeală de scriere. Dacă ai eliminat și această variantă și nu este vorba de o cifră în plus sau în minus, tot ce-i mai rămâne de făcut clientului tău este să anunțe autoritățile din țară cu privire la această eroare pentru a fi remediată.

Nu de fiecare datâ când codul de TVA intracomunitar al clientului apare ca fiind invalid, înseamnă că ai de-a face cu o firmă neserioasă. Cele mai frecvente motive pentru care sistemul arată că un cod „nu este valid” sunt:

  • Înregistrarea numărului de TVA nu a fost finalizată sau este în curs de finalizare;
  • Numărul de TVA nu a fost activat pentru tranzacțiile intracomunitare, adică pe teritoriul UE;
  • Codul pur și simplu nu există, ceea ce poate fii o tentativă de fraudă.
Cum se poate anula codul de TVA intracomunitar?
În calitate de administrator al unei firme, poți solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA intracomunitar, însă trebuie să îndeplinești anumite condiții, cum ar fi:

  1. Îndeplinirea unui an calendaristic de când te-ai înregistrat în scopuri de TVA intracomunitar;
  2. Valoarea achizițiilor intracomunitare efectuate în anul pentru care ceri anularea înregistrării nu depășește plafonul anual;
  3. Nu ai cerut prelungirea înregistrării, conform alin. (2) din articolul 317 din Codul fiscal;
  4. Firma devine plătitoare de TVA și este înregistrată conform art. 316 Cod fiscal;
  5. Firma își încetează activitatea economică.
În cazul în care firma ta devine plătitoare de TVA sau își încetează activitatea economică, codul de TVA intracomunitar va trebui predat la ANAF, împreună cu depunerea declarației 700 prin care se cere anularea codului de tva intracomunitar .

O firma se poate verifica daca este platitoare de tva prin verificarea in registrul special dupa codul fiscal sau dupa CNP .

Atentie !
Si persoanele fizice pot sa fie platitoare de tva .

https://www.anaf.ro/RegistruTVA/  - pentru firmele din Romania

https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/vat-validation?locale=ro pentru firmele din EU sau VIES .
sau
https://chat.anaf.ro/cod_tva.nsf/solicitare_tva