"LUCRATI CU NOI si NU AVETI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Deductibilitate la amortizarea unui mijloc fix  image
Deductibilitatea la un mijloc fix depinde de mai multi factori .

Amortizarea se stabileste dupa ce se consulta si se stabileste norma de amortizare stabilita prin CATALOGUL PRIVIND CLASIFICAREA ȘI DURATELE NORMALE DE FUNCȚIONARE
A MIJLOACELOR FIXE


Sa presunem ca vrem sa achizitionam un autoturism ce nu este folosit pentru activitatea firmei adica nu este aducator de venituri se foloseste pe partea administrativa .

1. Este primul autoturism din firma - deductibilitate 100% la tva iar amortizarea este limitata la 1500 lei .   
2. Daca este al doilea sau n+1 si discutam de autoturism(un autovehicul care nu produce venituri direct ) atunci deductibilitatea este 50% la tva iar amortizarea este limitata la 50% din limita maxima 1500*50%=> 750 lei 

3. Daca este un mijloc fix care produce venituri adica este  autoutilitara , cap tractor, taxi , rent a car ( autoturism ) sau este special conceput pt a transporta marfa in interiorul firmei si este folosit exclusiv pentru acest lucru atunci deductibilitatea la tva este 100% iar amortizarea nu este limitata .

Codul fiscal prevede la art. 28 Amortizarea fiscala ca pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună.

Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (12) lit. h)- adica nu pot fi amortizate și în funcție de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcționare prevăzut în cărțile tehnice. Sunt exceptate situațiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.