"LUCREAZA CU NOI si NU AI NEVOIE DE SEMNATURA ELECTRONICA" pt: 1. Trimiterea catre anaf a declaratiilor fiscale online .Activeaza serviciul si beneficiaza de pret de 5lei/declaratia transmisa pt ab-12 luni+90zile gratuite. 2. Gestionarea SPV ( Spatiul Privat Virtual-ANAF ) si transferarea tuturor documentelor emise catre mailul prestabilit in timp real .Pret de la 10LEI/luna valabil pt ab 12 luni+90zile gratuite. "DIGITALIZAREA MAI APROAPE DE DUMNEAVOASTRA - SIMPLU SI RAPID"

Ce se intampla daca nu depui declaratiile fiscale pentru o firma? image
Ca patron , fie ca esti asociat , asociat si administrator sau administrezi o firma sau persoana juridica sau o forma de organizare indiferent cum se numeste ( SRl , SA , PFA , Intreprindere Individuala etc ) trebuie să te asiguri că ai întotdeauna obligațiile îndeplinite :

- față de angajați
- față de parteneri
- față de ANAF.


Așadar, este bine să verifici periodic cum stai cu obligațiile declarative și de plată și desigur se constata deficiente atunci , să iei măsuri.

Ce se întâmplă dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă sau le depui cu întârziere?

Ce obligații fiscale ai ca antreprenor sau patron sau cum doresti sa iti spui ?

În funcție de tipul de firmă (SRL sau PFA), apoi de vectorul fiscal ( registru care tine evindeta impozitelor pe care trebuie sa le declarati si sa le platesti  ) și sistemul de impozitare (microîntreprindere/impozit pe profit/TVA etc.), trebuie să :

  • depui periodic (lunar, semestrial, anual) declarațiile fiscale aferente activității tale . 
și să

  • plătești taxele și impozitele declarate la termenele scadente prevăzute de lege . 
Observație:
Declarațiile fiscale sunt întocmite și depuse prin mijloace electronice (SPV/e-guvernare) de către contabil sau daca serviciul este externalizat printr-o terta persoana iar in cazul de fata prin mailul trimite@declarationline.com , pe baza documentelor contabile înregistrate.

Dupa transmiterea declaratiilor fiscale ( 100 , 300 tva , 394 , 112 etc ) si verificarea recipiselor sa nu aibe erori , trebuie să faci plățile la ANAF pentru taxele și impozitele datorate.

Obligatiile fiscale se incarca in vectorul fiscal de catre contribuabil( prin persoana desemnata) prin formularul 700 online sau de catre ONRC (Registru Comertului ) la constituirea firmei .

Obligatii fiscale ce se pot inscrie sau declara dar si anularea lor din vectorul fiscal online prin formularul 700 , de regula cele care au o anumita ridmicitate si putem aminti pe cele mai importante :

  • Impozitul pe microîntreprindere cu perioada de declarare si plata trimestriala - declaratia 100 
  • Impozitul pe profit cu perioada de declarare si plata trimestriala - declaratia 100 .
  • decont de taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu perioada de declarare si plata lunara ( cifra de afaceri pina peste 100000 euro sau/si achizitii intracomunitare ) sau trimestriala - declaratia 300 insa acesta declaratie vine la pachet cu declaratia 394 ( se declara toate tranzactiile catre clienti si achizitiile de la furnizori doar din Romania ) . 
  • obligatiile legate de salariati ( cas , cass , impozit pe salarii si cam ) cu perioada de declarare si plata trimestriala cu conditia pina la 3 salariati sau/si cifra de afaceri pina la 100000 euro ) sau lunara declaratia 112 .
Alte operatiuni ce se pot face prin formularul 700 :
  • inregistrarea sau modificarea domiciliului fiscal doar atunci cind este cazul . 
  • declararea modului de organizare a contabilitatii . Contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii cf art 10 alin 3 din Legea contabilitatii nr 82/1991 . 
  • inregistrarea in scopuri de TVA ulterior inregistrarii fiscale adica ulterior depunerii actelor pentru infiintare la ONRC sau la anaf . 
  • mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale legat de TVA
  • mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale legat de impozitul pe profit - trimestrial sau semestrial sau anual ( vezi impozitul pe profit pt ONG-uri )  .
  • notificare privind sistemul de TVA la incasare .
  • notificare privind sistemul de TVA - special pentru agricultori . 
  • optiune privind aplicarea / incetarea prevederilor art 275 alin (2) si art 278 alin (5) lit. h din Codul fiscal ( locul livrarii pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si locul prestarii , catre persoane neimpozabile , a serviciilor de telecomunicatii , radiodifuziune si televiziune , sau a serviciilor furnizate pe care electronica ) . 
  • reinregistrarea in scopuri de tva potrivit art. 316 alin (12) din codul fiscal atunci cind a fost anulat codul de TVA de catre ANAF ( ATENTIE , firma nu este neplatitoare ci doar colecteaza tva dar nu deduce ) datorita depunerii declaratiei 300 pe zero timp de 6 luni sau 2 trimestre sau nu au fost depuse deconturile de tva  sau asociatul sau administratorul are cazier fiscal sau 
  •  impozite pe venit si contributii sociale cu regim de retinere la sursa . Venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau Venituri realizate de PF din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva . 
  • inregistrarea /anularea sediilor secundare care nu au obligatia inregistrarii fiscale . ATENTIE , peste 5 salariati pe punct de lucru trebuie sa solicitati COD FISCAL daca localitatea nu este arondata la aceeasi Administratie Fiscala  
  • inregistrarea /anularea altor impozite si taxe datorate .Ex. Accize , Impozitul pe venitul din activ de exploatare a resurselor naturale altele decit gazele naturale  
Ce se întâmplă dacă întârzii cu depunerea declarațiilor? Dar dacă nu depui declarațiile fiscale pentru firmă?

Din diferite cauze (nu ai contabil, contabilul a uitat/nu a putut etc.) se poate întâmpla fie să :
  •  depui cu întârziere, 
  • să nu depui deloc declarațiile fiscale pentru firma ta. 

Conform Legii contabilității nr. 82/1991, nedepunerea declarațiilor la termenele legale prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă sau avertisment.

De regula in practica daca nu depui declaratii la termen atunci anaf te notifica prin SPV si acorda un termen de x zile iar daca nici dupa expirarea termenului nu au fost depuse declaratiile fiscale atunci se sanctioneaza contribuabilul prin emitere de decizie unica iar valoarea de plata din aceasta poate sa fie o medie a declaratiilor depuse anterior si poate fi anulata in termenul Y ( de regula 3 luni ) comunicat in aceasta daca se depun declaratiile sau la controlul de fond .

Ce se întâmplă dacă rămâi cu obligații neîndeplinite?

Obligațiile neîndeplinite pot fi declarații nedepuse și/sau sume neachitate.

Aceste obligații pot să atragă următoarele:

  • pentru declarații nedepuse, pe lângă avertisment/amendă, există și alte blocaje:
  1. firma nu poate fi radiată până la îndeplinirea obligațiilor
  2. administratorul se poate alege cu cazier fiscal
  3. pentru sumele neachitate, pe lângă amendă se pot aduna dobânzi și sume accesorii, în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă. 
  •  nu vei putea închide firma până când nu stingi obligațiile de platăși vei avea înscrisă fapta în cazierul fiscal ca administrator al firmei
Ce faci dacă ai realizat mai târziu că ai declarații restante din urmă?

Se poate întâmpla din diferite motive să descoperi mai târziu că există declarații restante din urmă. Indiferent de motiv sau perioada aferentă, toate declarațiile trebuie depuse cu exceptia cazurilor unde exista control de fond si nu au fost lasate masuri in acest sens .Așadar, toate declarațiile din urmă care nu au fost depuse pot fi întocmite și depuse fie prin mijloace electronice (cele aferente perioadelor fiscale 2012-prezent), fie la ghișeu (anterior anului 2012).

Pentru a fi un bun patron sau un bun conducator trebuie să ai grijă de afacerea ta în cele mai mici detalii. În plus, nu uita, nedepunerea la timp a declarațiilor sau neplata obligațiilor fiscale pot duce inclusiv la înregistrarea firmei în tabelul ANAF al contribuabililor inactivi sau rău platnici.
Acest lucru te poate împiedica să îți desfășori activitatea și îi poate determina pe partenerii tăi să renunțe la colaborare.